P  R  E  S  S  E  M  E  D  D  E  L  E  L  S  E

  1. november 2009

Nytåret gør Tia ekstra syg

Tia og hendes mand overvejer at rejse væk med sin familie, fordi de oplever Danmark som en kemisk krigszone i december og januar pga. nytårsfyrværkeri

Kvalme, hovedpine og svimmelhed er en fast følgesvend for Tia Misrahi hver eneste nytårsaften – og årsagen er ikke alkohol, men alle de kemikalier og gasser, der lig­ger som en dyne over Danmark i måned­erne omkring nytår.

Tia har MCS – duft- og kemikalieoverfølsomhed. Hendes symptomer startede, da hun kom til Danmark for 10 år siden, og det er blevet værre og værre hvert eneste år.

– Mit ældste barn er født i Rumænien og har ingen symptomer, mens mine to yngste børn på 4½ og 3 år, der har boet i Danmark hele deres liv, har forskellige symptomer, fortæller Tia, der selv er cand.scient. i kemi og fysik, og som derfor kender meget til kemikaliers reaktioner og påvirkninger.

Særlig slemt var det for Tia nytårsaften 2008, hvor hun og fami­lien blev tvunget til at forlade deres hus og tilbringe nytårsaften på et motorvejshotel i Jylland – langt væk fra den nærmeste nytårsraket og de tunge kemikalietåger.

Absurd fyrværkerilov

I MCS Foreningen – Danmarks største forening for duft- og kemikalieoverfølsomme – kender man kun alt for godt Tias problemer, som hun deler med mange andre af foreningens medlemmer:

– Som det er nu, tager lovgivningen mere hensyn til miljøet end til os mennesker. Der er fx skrappe regler for brug af haglpatroner med bly, mens alle kan afbrænde masser af kemikalier via raketter, sole, kanonslag, batterier m.m., med det resultat at tonsvis af farlige stoffer og mikroskopiske partikler daler ned til jorden igen og gør især mennesker med kemikalieoverfølsomhed endnu mere syge, siger Susanne Hemdorff, konst. formand for MCS Foreningen.

Sundhedsskadelige stoffer i fyrværkeri – og ingen kontrol

Fyrværkeri er ikke omfattet af deklarationspligten, og derfor har forbrugere ikke en chance for at kende indholdet af kemikalier i fyrværkeri – og det er derfor fx umuligt at se, hvilket produkt der er mindst skadeligt.

Bariumnitrat, kobberdioxid, strontium, hexachlorbenzen (HCB), natrium, aluminium, titan samt tungmetallerne bly, kviksølv og cadmium er nogle af de stoffer, der bliver anvendt i fyrværkeri. Mange af stofferne er mistænkt for at være kræftfremkaldende eller sundhedsskadelige på anden vis, og de er da også forbudt at anvende, men alligevel optræder de ofte i fyrværkeri.

MCS Foreningen ved godt, at et fyrværkeri-forbud ikke er realistisk, og derfor opfordrer foreningen de danske politikere til at rette blikket sydpå mod vores tyske naboer, hvor det kun er tilladt at sælge og affyre fyrværkeri én uge om året – nemlig mellem jul og nytår. En lovændring efter tysk forbillede vil ifølge MCS Foreningen være næstbedste løsning.

Læs mere side 8-11 i MCSinfo november 2009

 


Fakta om MCS:

MCS står for Multiple Chemical Sensitivity (MCS) – direkte oversat ’mangeartet kemisk overfølsomhed’ – i daglig tale ‘duft- og kemikalieoverfølsomhed’ eller MCS. MCS-symptomer er irritation i øjne, næse og luftveje, svimmelhed, hovedpine, vejtrækningsbesvær, hukommelses- og koncentrationsbesvær, kløe og udslæt, ledsmerter og hjertebanken. MCS’ere bliver syge af kemiske stoffer i mængder, der ligger langt under de fastsatte grænseværdier. MCS’ere reagerer altså kraftigt på dufte og kemiske stoffer, som andre knap mærker. Forskerne ved endnu ikke præcist, hvor mange der har MCS – Miljøstyrelsen har nævnt 50.000 danskere.

Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed forsker i MCS under ledelse af cand.scient.san. Sine Skovbjerg, 39 77 73 04 + sinsko01@geh.regionh.dk, www.mcsvidencenter.dk

 

Yderligere oplysninger kan fås hos

MCS Foreningens konst. formand Susanne Hemdorff, 70 20 10 37

www.mcsforeningen.dk

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MCS Foreningen – Tlf : 70 20 10 37 – CVR : 30255739 – info@mcsforeningen.dk