Praktiske tips og tricks

Praktiske tips og tricks

Vi gør opmærksom på, at anvendelse af de praktiske tips er helt på eget ansvar.

Har du flere, så skiv til os på denne e-mail adresse eller ring på 70 20 10 37.

Få direkte adgang til flere tips via MCSinfo og foreningens nyhedsbrev/-mails – MELD DIG IND I MCS FORENINGEN.

A

Afkalkning
Elkedel, kaffemaskine m.m.: Kom ufarvet eddike i (brug evt. maske), og stil den udenfor et par timer.

Fliser m.m.: Brug MinusKalk (Kvickly, Brugsen, Netto), hvis du kan tåle det. Se også under bagepulver.

Alkohol (som opløsningsmiddel)
En del MCS’ere tåler ikke alkohol, der bruges som opløsningsmiddel i bl.a. mange medicinal- og kosmetikvarer. Læs varedeklarationerne. Alkoholgruppen omfatter bl.a. ethanol (kaldes også bl.a. ethylalkohol og EtOH), methanol, glycerol, butanol og propanol.

Alkohol (som nydelsesmiddel)
Mange MCS’ere lider af alkoholintolerance og kan tåle langt mindre mængder vin eller spiritus end normalt.

Aviser
Hvis du har problemer med tryksværte, kan det hjælpe at lægge avisen til udluftning, gerne i solen, eller komme den i fryseren et par døgn. Du kan også prøve at læse den under en emhætte.

B

Bagepulver
Bagepulver kan bruges til at fjerne sæbe- og kalkrester fra bruser og håndvask. Det er også godt, hvis en gryde er brændt på. Lad gryden stå med lidt vand og 1 tsk. bagepulver natten over.

Benzin – tankning
Brug maske, mens du fylder tanken op. Brug også plastikhandsker for en sikkerheds skyld, og pas på skoene.

Bil
I mange nyere biler kan du lukke for luftindtaget udefra. På den måde undgås udstødning fra andre biler og røg m.m. i omgivelserne. Husk at åbne vinduet indimellem.

Ved køb af ny bil: Bed forhandleren om ikke at anvende voks indvendig.

Rustbeskyttelse er et stort problem. Vi har ikke nogen anden løsning end at undlade det og eventuelt udskifte bilen hyppigere.

Sprinklervæske
I sommerhalvåret: Brug vand, evt. tilsat lidt opvaskemiddel. I vinterhalvåret: Tilsæt lidt sprit eller sprinklervæske, og luk for luftindtaget, når du bruger det. Medbring evt. en dunk med vand. Stands bilen, og vask ruden.

I øvrigt er et overskåret æble glimrende til at fjerne trafikfilm fra ruden. Husk også at give viskerne en omgang.

Blomster og potteplanter
Undgå duftende blomster, hvis de generer dig.

Hav ikke for mange potteplanter, vand så vidt muligt i underskålen, og skift jord ved dem 1-2 gange om året for at undgå skimmeldannelse.

Nogle planter er luftrensende og kan være med til at nedbringe indholdet af kemikalier inden døre som f.eks. formaldehyd, benzen og kulilte. Det drejer sig om bl.a. filodendron, gerbera daisy, krysantemum, fredslilje og svigermors skarpe tunge.

Bromerede flammehæmmere
er en gruppe af stoffer, der bruges til at bremse en eventuel brand i bl.a. fjernsyn, computere, biler, tøj og møbler. Nogle af dem er giftige. De kan være et problem for MCS’ere, så prøv at undgå dem. Læs mere på http://www.ecolabel.dk/da/aktuelt/temaer/bromerede-flammehaemmere-og-miljoemaerkerne

Brændeovnsrøg
Har du problemer med naboens brændeovnsrøg, kan du på Bolius.dk, Boligejernes Videncenter, finde inspiration til, hvad du kan gøre. http://www.bolius.dk/viden/nyheder/2008/april/find-dig-ikke-i-naboens-sorte-brenderog

Byggematerialer
Brug varmebehandlet træ i stedet for imprægneret træ. Undgå spånplader (de udskiller formaldehyd). På www.trae.dk er der gode oplysninger om formaldehyd i lim, lak og plader. Hvis du skal have nye skabe, kan du få en autolakerer til at behandle de rå spånplader. Det er dyrt, men giver en uigennemtrængelig overflade.

C

Creme – se kropspleje

Cykel
Brug en almindelig madolie til smøring. Den holder ikke så længe, men du slipper for silikone.

D

Deodorant
DO2 består af nogle krystaller i en sprayflaske, som man selv tilsætter vand. Forhandles af nogle apoteker, Matas og helsebutikker. Fås også som stift. Krystalstiften er en krystalblok, som man fugter med vand. Forhandles ligeledes af nogle apoteker, Matas og helsebutikker.

Deodorant af mærkerne Neutral, Minirisk, Keminus m.fl. er uparfumerede, men indeholder ethanol.

E

Ethanol – se alkohol

F

Frisør
Bed din frisør om den første tid om morgenen (evt. ½ time inden normal åbningstid) efter en weekend, og forklar ham/hende din situation, eller prøv at få kontakt med en hjemmefrisør.

Alternativ: Oplær din mand/kone/ven/veninde i at klippe dig!

Ferie – se rejser

G

Gaver
Brug dine yndlingsmærker af uparfumerede ting som gave til familie og venner.

H

Håndsæbe
Som alternativ til de gængse uparfumerede mærker kan man bruge jordsæbe. Forhandles af helsebutikker.

I

Imprægneret træ – se byggematerialer

Indkøb
Hvis du bliver syg af at opholde dig i butikker, kan du prøve følgende:

Mange kommuner har en aftale med et lokalt supermarked, som bringer varer ud til f.eks. gangbesværede. Undersøg, om du kan komme med i den ordning.

Bed ekspedienten om at komme udenfor. Det letter ekspeditionen, hvis du har kontanter.
Postordre er en mulighed. F.eks. har byggemarkedet Harald Nyborg et stort udvalg, 63 95 95 95.

Køb via internettet er også en mulighed.

Isolering af hus
Lad nye isoleringsmåtter afgasse i garage eller lignende et par måneder.

K

Kalkning – se maling

Klorfilter
I mange lande, f.eks. USA, kommer man klor i drikkevandet, og dampene herfra kan give MCS’ere problemer. Her kan et klorfilter hjælpe. Det koster omkring $50 og forhandles af: www.enviro.org, www.discount-vitamins-herbs.net/shoppingshower.htm.

Kosttilskud
Mange danskere, også MCS’ere, bruger kosttilskud af forskellig art. På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man se deres såkaldte “drogeliste” over forskellige urter, der er blevet undersøgt og fundet ok at anvende – eller ikke. http://www.foedevarestyrelsen.dk/fdir/publications/2000102/vandret.asp.

Kropsplejemidler
Prøv dig frem med de gængse uparfumerede produkter, men vær opmærksom på, at nogle indeholder ethanol og/eller lanolin, som ikke tåles af alle. Se under uparfumerede produkter.

Lavera naturkosmetik har en serie, Lavera Neutral, som er uparfumeret og omfatter en lang række produkter, bl.a. fugtighedscreme, shampoo og solmælk (se www.lavera.dk eller ring på 49 16 23 24). Serien forhandles af helsebutikker eller gennem Palle Nielsen, www.naturstore.dk, 36 17 30 04.

Face & Body Oil fra Juhldal består af 100% abrikoskerneolie og forhandles af helsebutikker og Matas. Se www.pharma-scandia.dk.

Køkken
Bordplader af rustfrit stål evt. med nedsænket vask er helt vedligeholdelsesfrie. KlicclaK har et stort udvalg, også af hylder, rækværk og gelændere, www.klicclak.dk, 44 44 17 87.

Køle-/fryseskabe
Gram køle-/fryseskabe er lakeret med pulverlak, der ikke lugter og ikke spalter formaldehyd, som mange MCS’ere ikke kan tåle.

L

Lak
Mat lak af mærket Bonatech Traffic skulle være lugtfri i løbet af 10 dage. Godt råd: Lav en prøve på et stykke løst træ.

Ifølge Teknologisk Institut spalter syrehærdende lakker formaldehyd i 6 mdr. – spørg derfor til, hvilken behandling f.eks. hårde hvidevarer har fået, inden du køber.

Linolie
Mange MCS’ere tåler linolie bedre end maling, men det bliver ved med at lugte i lang tid. Linolie kan bruges på metal og sugende træværk inde og ude og fås både uden farve og tilsat farvepigment. Det forhandles af farvehandlere og byggemarkeder. Sørg for at få 100% ren linolie.

Lugtfjerner
Siolit Z er et nanoteknologisk produkt, som kan fjerne lugte og derfor kan være interessant for MCS-ramte.

Producenten oplyser: “Siolit Z er fremstillet af vulkanske mineraler af zeolit og er derfor et 100% rent og miljøvenligt naturprodukt. De vulkanske mineraler har en særlig åben krystalstruktur, som optager lugtstofferne. Anvendes til alle former for organiske lugte fra køleskabe, sko, køkkenskabe, garderobeskabe, lukkede rum, tasker osv.”

Jeg har brugt pulveret på skufferne i en kommode, jeg havde arvet. De lugtede stærkt af parfume, og pulveret fjernede langt det meste af lugten. Derimod havde det ingen virkning på lugten (flammehæmmer og imprægnering) i et nyt telt. Siolit Z kan bestilles hos Siolit A/S, 5610 Assens, 64 71 11 15 eller www.siolit.com

M

Makeup
Nilens jord er løst pudder – et uparfumeret naturprodukt. Forhandles af Matas og helsebutikker.

Maling
Linolie kan være et alternativ på træ og metal. Se under linolie.

Kalk kan være et alternativ på vægge. Det forudsætter, at væggene står med den nøgne puds. En spsk. cementbinder i en spand kalk forhindrer, at det smitter af. Hvis du har sarte luftveje, kan kalk genere dig. Opsøg evt. et kalket rum, og prøv dig frem.

Kridt (kridtning/mosning) er et alternativ på lofter, og i modsætning til kalk kan man komme kridt på væv eller malede flader. Kridt blandes med et afkog af mos – forhandles af Flügger. www.raadvad.dk

Nogle MCS’ere har gode erfaringer med Becker Plast til vægge.

Masker

Respro Aero™ Mask
En mindre og måske knap så effektiv maske er Respro Aero™ Mask, der er ultralet og fremstillet i åndbar polyester. Maskens Techno™-ventiler er lavet af polypropylen med membraner lavet af silikonegummi og i en medicinsk kvalitet. Masken kan vaskes og genbruges. Næseklemme kan reguleres. MCS’ere skal bestille et Chemical Particle Filter, der ved normal brug holder ca. 1 måned. Masken fås hos Respro (UK) Ltd, Unit 107, the Foundry Annexe, 65 Glasshill Street, London SE1 OQR, England, tlf. 0044-20 7721 7300 kl. 10-19 dansk tid, fax 0044-20 7721 7290,www.respro.com,l fk@easynet.co.uk. Husk at angive størrelse. Masken forhandles også i Danmark af Sportsmate ApS, Sønderjyllands Allé 1, 2000 Frederiksberg C, 70 20 30 60, www.sportsmate.com, info@sportsmate.com.

Honeycomb Carbon Mask
I USA kan man få en meget let stofmaske, der kan bruges f.eks. i mindre belastende situationer, hvis man ikke er hårdt ramt af MCS, eller hvis man ønsker at være mindre iøjnefaldende. Den hedder Honeycomb Carbon Mask og fås i forskellige farver med enten elastikstropper eller bomuldsstropper, der sættes bag ørerne og er justerbare. En lille næseklemme kan reguleres. Masken kan vaskes. For at forhøje kulfiltereffekten kan man evt. bruge to filtre ad gangen. Masken forhandles af I Can Breathe! Inc., Chicago, Illionois, USA, tlf. 001-773-643-1062,www.icanbreathe.com . Masken forhandles også i Danmark af Sportsmate ApS, Sønderjyllands Allé 1, 2000 Frederiksberg C, tlf. 7020 3060,www.sportsmate.com, info@sportsmate.com.

3M 4277
En effektiv maske, som dækker næse og mund, kan være en stor hjælp i en lang række situationer. Masken 3M 4277 forhandles af DO Trading ApS, Valby Langgade 184, 2500 Valby, 36 46 84 16, www.dotrading.dk. Den beskytter bl.a. mod organiske opløsningsmidler, tobaksrøg, parfume og afgasning fra maling, tryksværte og rengøringsmidler. Masken har faste, indbyggede filtre, og når de er opbrugte, dvs. når du kan lugte ting gennem dem, skal hele masken udskiftes.

DO Trading v/3M a/s, Erik Balieu, Cand. scient., Teknisk-arbejdshygiejnisk chef, har givet følgende oplysninger vedrørende masken:

M 4277 masken, der er af typen FFABE1P3D i henhold til den europæiske standard EN405:2002 for filtrerende ansigtsmasker til beskyttelse mod gasser eller gasser og partikler, opfylder de konstruktionsmæssige og tekniske krav i ovennævnte standard.
Den er testet i henhold til den nævnte standard og på dette grundlag CE-mærket, hvilket viser, at den er i overensstemmelse med kravene i det såkaldte værnemiddeldirektiv 89/686/EØF af 21. december 1989.
Af typebetegnelsen FFABE1P3D kan læses følgende:
FF betyder, at det er en maske med fast indbyggede (integrerede) filtre. Når filtrene er opbrugte, er det derfor hele masken, der skal skiftes.
ABE1 er typebetegnelser for den del af filtrene, der ved filtreringen fjerner gas- og dampformige stoffer. 1-tallet angiver klasse (størrelse) af ABE-filterdelen. Det er den mindste klasse i henhold til den nævnte standard.
Typebetegnelsen A betyder, at filteret effektivt vil fjerne dampe fra organiske opløsningsmidler og andre flygtige stoffer af organisk kemisk natur.
Typebetegnelsen B angiver, at filteret effektivt vil fjerne en lang række såkaldte uorganiske gasser. Eksempler er chlor, hydrogensulfid, formaldehyd, hydrogencyanid, nitrøse gasser m.m.
Typebetegnelsen E angiver, at filteret effektivt vil fjerne sure gasser og dampe. Eksempler er svovldioxid, hydrogenchlorid (saltsyredampe), eddikesyre m.m.
Typebetegnelsen P3 betyder, at alle typer partikler i form af støv, røg, fibre, tåge, bakterier, virus og andre smitstoffer vil blive fjernet med en effektivitet på minimum 99%.
P angiver, at der i filtrene indgår et partikelfilter. 3-tallet angiver, at partikelfilteret er i klasse 3, hvilket er det mest effektive partikelfilter i henhold til den nævnte standard.
D er betegnelsen for en såkaldt Dolomit-test, der er en støvtest, som viser, at åndingsmodstanden i partikelfilteret kun stiger langsomt i takt med støvoptagelsen.

Ud fra ovennævnte beskrivelse fremgår det, at 4277-masken har en meget bred anvendelighed. Ser man på, hvilke gasser, dampe og partikler der forekommer i såvel det eksterne miljø som i indeklimasammenhænge, vil man se, at den er særdeles velegnet til åndedrætsbeskyttelse, hvis man udsættes for bl.a. følgende luftforureninger (den virksomme filtertype er angivet i parentes):
– forurening fra udstødningsgasser i form af mere eller mindre forbrændte kulbrinter (A), sod-partikler (P3), nitrøse gasser (B;E), svovldioxid (E), fra benzin- og dieseldrevne motorkøretøjer
– tobaksrøg med dens indhold af såvel røgpartikler (P3) som gasformige forureninger (B,E)
– parfumer og andre duftstoffer, som er tilsat mange produkter, der bruges i hverdagen (A)
– afgasning fra et stort antal forskellige materialer som f.eks. malinger, imprægneringsmidler, rengøringsmidler og tryksager (A, B).
Sammenfattende kan det derfor siges, at masken 4277 er særdeles velegnet til åndedrætsbeskyttelse for personer, der har helbredsmæssige problemer i forbindelse med eksponering for de ovennævnte samt mange andre stoffer.

Ikke alle MCS-ramte kan dog tåle denne maske.

Bevilling af masker
Vi har hørt fra en del medlemmer, som får dækket udgifter til masker og tilbehør, hvis de bruger dem i betydeligt omfang.

Næsefiltre
Hos Sportsmate ApS, Sønderjyllands Allé 1, 2000 Frederiksberg C, 70 20 30 60, www.sportsmate.com, info@sportsmate.com kan man købe små engangs næsefiltre i plastic, hvor filtret består af cellulose og aktivt kulfiber.

N

Naturprodukter
Der er ingen garanti for, at man som MCS’er kan tåle såkaldte naturprodukter. De kan være tilsat duftstoffer, olier eller alkohol.

O

Opvaskemiddel
De gængse uparfumerede produkter er en mulighed, men vær opmærksom på, at de kan indeholde ethanol eller citronsyre. Læs varedeklarationen.

Alternativ: Gennem Urtegården kan man købe en startpakke med ingredienser, man selv blander. Så kan man udelade de ting, man ikke kan tåle. Se www.urtegaarden.dk, 86 48 00 11.

R

Rejser
Tog: I sovevogn kan man undgå medpassagerer.

Fly: Nogle fly har sæder ved nødudgangen, hvor der er lidt mere afstand til de andre pladser. Skriv til selskabet i lufthavnen, og forklar dit problem. Vedlæg evt. Foreningens folder.

Lufthavn: Gå ud til gaten, så hurtigt som muligt. Dér er luften som regel bedre.

Hotel: Orientér hotellet forinden, og bed dem om kun at bruge vand til rengøring. Få receptionen til at sætte en seddel om det op på værelset. Medbring evt. selv sengetøj og håndklæde.

Den tyske hjemmeside www.allegro-portal.de henvender sig til allergikere og folk med miljøsygdomme, herunder MCS. Den indeholder emner som rejser, sundhed og produkter, og under “rejse” kan man bl.a. finde ferieboliger, som er egnede for MCS’ere.

Rengøring
Man kommer meget langt med vand og støvsuger samt evt. opvaskemiddel.

Fiberklude kan være et godt alternativ til rengøringsmidler. ENJO har en serie til forskellig brug, f.eks. køkkenhandske og badeværelseshandske. De er dyre, men holder længe. ENJO forhandler også kalkløser, pudsemiddel m.m. www.enjo.net, 86 64 31 72. Også Biosol forhandler fiberklude,www.biosol.dk, 62 20 17 70.

S

Shampoo – se uparfumerede produkter

Som alternativ kan man bruge jordsæbe opløst i lidt vand. Forhandles af helsebutikker.

Skimmelsvamp
Mange MCS’ere bliver syge af skimmelsvampe, og derfor er det vigtigt med et godt indeklima, som hindrer deres vækstbetingelser. Læs SBI [Statens Byggeforskningsinstitut], anvisning 178, Bygningers fugtisolering (koster 125 kr.). Se desuden www.teknologisk.dk og www.biocentrum.dtu.dk/mycology/indoor_air_mycology/dk_indeklim.html

Et medlem, der er ekstremt følsom over for skimmelsvampe, har fået skimmelrenoveret sin kælder, hvor gulvene er hugget op i flere omgange. Under processen er der etableret undertryk, hvilket har betydet, at medlemmet har kunnet holde ud at være i sit hus og ikke har kunnet lugte noget.

Ved skimmelsanering og ophold i egen bolig, hvor der er etableret undertryk, er det meget vigtigt, at skimmelsvampene bliver fjernet hurtigst muligt efter nedrivning eller ophugning af gulve mv., og helst ved hjælp af Micro Clean-metoden (anbefalet af Teknologisk Institut, se også foreningens blad nr. 46, september 2005).

Med Micro Clean-metoden anvendes vand opvarmet til tør damp (så konstruktionen ikke bliver våd), med en udgangstemperatur på 100-150°C. Såfremt skimmelsvampene ikke bliver fjernet straks, kan det give problemer.

Se evt. www.microclean.dk.

Solcreme
Der findes grundlæggende to typer solbeskyttelsesmidler, nemlig med kemisk og med fysisk filter. Brug den sidste – uparfumeret. Forhandles af apoteker og Matas. Se også om Lavera Neutral under kropspleje.

Sprinklervæske – se bil

Stearinlys
Prøv med lys, der er fremstillet af ren stearin eller af bivoks. Nogle MCS’ere kan bedre tåle lys af ren palmeolie, www.mainstreet.dk, 21 64 75 59.

Støvsuger
En støvsuger med et Hepa-filter forhindrer, at mange af de små partikler kommer ud i rummet igen. Miele forhandler en støvsuger, der har både Hepa- og aktivt kulfilter. Det aktive kulfilter forhindrer en stor del af lugten fra støvsugeren i at komme ud i rummet. Luft ud under/efter støvsugningen.

Sygehus
Før indlæggelse på sygehus er det en god idé at skrive til afdelingens oversygeplejerske og orientere om dine MCS-problemer. Spørg, om du kan få enestue, og bed om, at personalet er duftneutrale. Vedlæg en kopi af journalen med MCS-diagnose, hvis du har én, og vedlæg evt. også Foreningens folder eller pjece.

T

Tandlæge
I forbindelse med tandudtrækning, kronearbejde og rodbehandling bruges ofte nellikeolie som smertestillende middel. Det tåles ikke af alle MCS’ere, men kan erstattes af andre ting.

Tjære
Undgå tjærebaserede produkter. De kan være flere år om at afgasse.

Toiletrens
Brug vaskepulver beregnet til kogevask. NB: Det kan dog være nødvendigt at bruge andre midler, hvis der er meget kalk i vandet, så toilettet ikke kalker til.

Træbeskyttelse
Brug linolie (se under dette).

Tørretumbler
AEG Øko-Lavatherm WP indeholder ikke flammehæmmere, da den i stedet for et varmelegeme er konstrueret med en varmepumpe, og den lugter derfor heller ikke. Maskinen er efter sigende dyr i indkøb, men tørrer til gengæld meget effektivt og skånsomt.

U

Uparfumerede produkter
Supermarkeder, Matas, apoteker og helsebutikker forhandler en lang række uparfumerede produkter. Se efter mærker som Minirisk/Änglamark, Neutral, Keminus eller Bluecare/Änglamark, men check varedeklarationen, hvis du ikke kan tåle ethanol eller lanolin.

V

Vaskemidler
Hos det tyske firma Pure Nature kan man bl.a. købe vaskenødder, hvis skaller indeholder stoffet saponin, der virker som sæbe. De hedder på tysk Waschnüsse og kan bestilles på tlf. 0049 1805-80 85 85, info@PureNature.de eller via www.PureNature.de. De kan også købes hos Naturkost, Gravene 8, 5000 Odense C, 66 13 70 13, www.naturkost-engros.dk.

Vi har erfaret, at personer med sart hud kan få eksem af at bruge vaskenødderne.

Generelt er det en god idé at holde sig til tøj, der kan tåle at blive vasket ved 60 grader eller mere, så bakterier fjernes.

MCS Foreningen – Tlf : 70 20 10 37 – CVR : 30255739 – info@mcsforeningen.dk