MCS-logo

P  R  E  S  S  E  M  E  D  D  E  L  E  L  S  E

Duftpolitik på hospitaler efterlyses

MCS Foreningen/Foreningen for duft- og kemikalieoverfølsomme opfordrer hospitaler og private læger til at tage hensyn, så mennesker med MCS og astma ikke bliver syge af at gå til læge

Mange danskere med MCS (duft- og kemikalieoverfølsomhed) bliver ekstra syge af at gå til lægen eller af at være indlagt på de danske sygehuse. Ikke pga. den sygdom, de bliver behandlet for, men fordi deres MCS bliver forværret af duftende læger, sygeplejersker eller andre ansatte, eller af parfumerede rengøringsmidler, duftblokke på toiletterne eller duftende blomster samt os fra stearinlys i hele julemåneden.

I det lys er MCS Foreningen – Danmarks største patientforening for duft- og kemikalieoverfølsomme – nu gået i gang med at udarbejde et forslag til en duftpolitik for landets sygehuse, lægehuse og sygetransporter.

– En meget stor del af vores medlemmer bliver simpelthen ekstra syge, når de sidder i et venteværelse eller bliver behandlet af en læge, tandlæge, sygeplejerske eller andre i sundhedsvæsnet, som man ofte kommer i tæt kontakt med, siger formand Anker L. Warncke, MCS Foreningen.

Oven i det er der ofte masser af luftfriskere på lægers og hospitalers toiletter, ligesom ikke alle lægekonsultationer og hospitaler benytter duftfrie rengøringsmidler.

– Jeg er sikker på, at de fleste i sundhedsvæsnet gerne vil hjælpe MCS’erne, men at de bare ikke har været opmærksomme på problemet før. Det vil vi i MCS Foreningen nu ændre på, siger formand Anker L. Warncke, MCS Foreningen.

Derfor er foreningen gået i gang med at udarbejde et forslag til en duftpolitik for det danske sundhedsvæsen. En duftpolitik, som efter MCS Foreningens mening bør indeholde disse punkter:

  • Duftneutrale rengøringsmidler
  • Duftneutralt personale
  • Ingen duftblokke på toiletterne
  • Ingen duftende blomster eller tændte stearinlys i venteværelser
  • Mulighed for at MCS’ere får ’tidlige tider’ – før venteværelser dufter af andre patienters parfume
  • Mulighed for at MCS’ere kan få enestuer på hospitalerne.

         

 

Fakta – om MCS:

MCS står for Multiple Chemical Sensitivity (MCS) – direkte oversat ’mangeartet kemisk overfølsomhed’ – i daglig tale ”duft- og kemikalieoverfølsomhed” eller MCS. MCS-symptomer er irritation i øjne, næse og luftveje, svimmelhed, hovedpine, vejtrækningsbesvær, hukommelses- og koncentrationsbesvær, kløe og udslæt, ledsmerter og hjertebanken. Mange beskriver deres MCS -symptomer som ”en cocktail af migræne og influenza”.

MCS’ere bliver syge af kemiske stoffer i mængder, der ligger langt under de fastsatte grænseværdier. MCS’ere reagerer altså kraftigt på dufte og kemiske stoffer, som andre knap mærker. Forskerne ved endnu ikke præcist, hvor mange der har MCS – Miljøstyrelsen har nævnt 50.000 danskere. Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed forsker i MCS under ledelse af læge Jesper Elberling, 39 77 73 04, www.mcsvidencenter.dk

 


Yderligere oplysninger kan fås hos

MCS Foreningens formand Anker Warncke, 70 20 10 37

www.mcsforeningen.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MCS Foreningen – Tlf : 70 20 10 37 – CVR : 30255739 – info@mcsforeningen.dk