MCS-logo

P  R  E  S  S  E  M  E  D  D  E  L  E  L  S  E

Nye MCS-tal

Ny forskning viser, at 17.000 danskere bliver generet så meget af at indånde dufte og kemikalier, at de bliver socialt isolerede og mange må opgive deres job. Langt flere bliver dog generet i mildere grad og går ’bare’ konstant rundt med influenzalignende symptomer

”Dejligt endelig at få nogle tal på bordet for de hårdest ramte, men også for de, der har MCS i mild eller moderat grad. Tallene kan forhåbentlig få de mange, der går rundt og konstant er småsløje, til at overveje, om det måske er MCS, de har,” siger formand Anker L. Warncke, ”MCS Foreningen – patientforeningen for duft- og kemikalieoverfølsomme”.

Anker L. Warncke henviser til den nyeste forskning fra Videncenteret for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed, som er det første studie i Danmark af forekomsten af symptomer over for almindeligt forekomne luftbårne kemikalier.

Centret har spurgt 6.000 danskere om, hvorvidt de bliver generet af fx andre personers brug af parfume eller rengøringsmidler, opløsningsmidler, friske tryksager, nyt boliginventar, blød plast eller gummi, nyt elektronisk apparatur, stege-/ mados, bilos samt røg fra brændeovne.

71 % svarede, og af dem var 45 % generet af mindst én af de førnævnte almindeligt forekommende kemikalier, og 27 % kunne få udløst symptomer af disse kemikalier.

17 % rapporterede, at reaktioner fremkaldt af dufte eller kemiske stoffer havde betydning for deres valg af personlige plejemidler, 10 % for hvordan, der blev gjort rent i deres hjem og 4 % for hvilke butikker, de handlede ind i.

3 % rapporterede, at symptomer fremkaldt af dufte og kemiske stoffer begrænsede dem socialt eller arbejdsmæssigt.          

 

Fakta – om MCS:

MCS står for Multiple Chemical Sensitivity (MCS) – direkte oversat ’mangeartet kemisk overfølsomhed’ – i daglig tale ”duft- og kemikalieoverfølsomhed” eller MCS. MCS-symptomer er irritation i øjne, næse og luftveje, svimmelhed, hovedpine, vejtrækningsbesvær, hukommelses- og koncentrationsbesvær, kløe og udslæt, ledsmerter og hjertebanken. Mange beskriver deres MCS -symptomer som ”en cocktail af migræne og influenza”.

MCS’ere bliver syge af kemiske stoffer i mængder, der ligger langt under de fastsatte grænseværdier. MCS’ere reagerer altså kraftigt på dufte og kemiske stoffer, som andre knap mærker. Forskerne ved endnu ikke præcist, hvor mange der har MCS – Miljøstyrelsen har nævnt 50.000 danskere. Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed forsker i MCS under ledelse af læge Jesper Elberling, 39 77 73 04, www.mcsvidencenter.dk

 

Yderligere oplysninger kan fås hos

MCS Foreningens formand Anker Warncke, 70 20 10 37

www.mcsforeningen.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MCS Foreningen – Tlf : 70 20 10 37 – CVR : 30255739 – info@mcsforeningen.dk