MCS-logo

P  R  E  S  S  E  M  E  D  D  E  L  E  L  S  E

Duftpolitik i sundhedsvæsenet på vej?

Meget tyder på, at både SF og DF nu ser ud til at bakke op om MCS Foreningens mangeårige kamp for at kontrollere ’duft-støjen’.

Mange danskere med MCS (duft- og kemikalieoverfølsomhed) bliver ekstra syge af at gå til lægen eller af at være indlagt på de danske sygehuse. Ikke pga. den sygdom, de bliver behandlet for, men fordi deres MCS bliver forværret af duftende læger, sygeplejersker eller andre ansatte, eller af parfumerede rengøringsmidler, duftblokke på toiletterne eller af duftende blomster samt os fra stearinlys.

I det lys glæder MCS Foreningen – Danmarks største patientforening for duft- og kemikalieoverfølsomme – sig nu over, at partier i begge sider af Folketingssalen nu ser ud til at gå ind i sundhedsdebatten omkring unødvendige dufte og kemikalier i vores hverdag.

Det skriver nyeste udgave af MCSinfo, der udkommer i dagene 2.-5. juni.

Duft’støjen’ skal kontrolleres
MCS Foreningen har haft konstruktive møder med sundhedspolitisk ordfører Liselott Blixt (DF) og i foreningens nyeste medlemsblad, skriver forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr (SF) at partiet vil arbejde for en generel duftpolitik i sundhedsvæsnet samt et forbud mod duft-reklame – fx så det ikke bliver tilladt for supermarkeder at dufte af friskbagt brød, selvom der aldrig har været bagt en eneste bolle i butikken.

MCS Foreningen har tidligere på året sendt en ønskeliste til både partier og læger, hvad foreningen mener en duftpolitik som minimum skulle omfatte:

  • Duftneutrale rengøringsmidler
  • Duftneutralt personale
  • Ingen duftblokke på toiletterne
  • Ingen duftende blomster eller tændte stearinlys i venteværelser
  • Mulighed for at MCS’ere får ’tidlige tider’ – før venteværelser dufter af andre patienters parfume
  • Mulighed for at MCS’ere kan få enestuer på hospitalerne.

”I MCS Foreningen er vi glade for den øgede politiske fokus på unødvendige dufte og kemikalier i danskernes hverdag, og vi håber på, at også partierne imellem SF og DF vil tilslutte sig kampen mod unødvendige dufte og kemikalier i vores hverdag og udarbejde en duft-politik i sundhedsvæsnet samt relevante offentlige kontorer og daginstitutioner, udtaler Anker L. Warncke, formand for MCS Foreningen – www.mcsforeningen.dk

 

MCS står for Multiple Chemical Sensitivity (MCS) – direkte oversat ’mangeartet kemisk overfølsomhed’ – i daglig tale ”duft- og kemikalieoverfølsomhed” eller MCS. MCS-symptomer er irritation i øjne, næse og luftveje, svimmelhed, hovedpine, vejtrækningsbesvær, hukommelses- og koncentrationsbesvær, kløe og udslæt, ledsmerter og hjertebanken. Mange beskriver deres MCS -symptomer som ”en cocktail af migræne og influenza”. MCS’ere bliver syge af kemiske stoffer i mængder, der ligger langt under de fastsatte grænseværdier. MCS’ere reagerer altså kraftigt på dufte og kemiske stoffer, som andre knap mærker. Forskerne ved endnu ikke præcist, hvor mange der har MCS – Miljøstyrelsen har nævnt 50.000 danskere. Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed forsker i MCS under ledelse af læge Jesper Elberling, 39 77 73 04, www.mcsvidencenter.dk

 

Yderligere oplysninger kan fås hos

MCS Foreningens formand Anker Warncke, 70 20 10 37

www.mcsforeningen.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MCS Foreningen – Tlf : 70 20 10 37 – CVR : 30255739 – info@mcsforeningen.dk