MCS-logo

P  R  E  S  S  E  M  E  D  D  E  L  E  L  S  E

JUL med MCS

Juleråd til alle med duft- og kemikalieoverfølsomhed (MCS) – og ikke mindst deres omgangskreds

Juletræ, kalenderlys, pyntegran og ekstra mange tændte stearinlys, pejse og brændeovne. Jo, december er ikke kun en sød juletid, men også et forhindringsløb for mennesker med MCS for at undgå de særlige duft- og sanseoplevelser, der hører en traditionel dansk jul til. MCS Foreningens blad – MCSinfo – giver gode råd til, hvordan man begrænser dufte og kemi i julen – til glæde for både MCS’ere og deres omgangskreds, men også for de danskere, der gerne vil undgå, at de eller deres børn udvikler MCS.
Læs mere på side 22-25 i december-nummeret af MCSinfo (vedhæftet), der udkommer i uge 50

Duftende magasiner, sokker og emballage

Dameblade med lavendelduft og sokker med herreparfume er allerede hverdag. Næste skridt er måske gammelt brød, der dufter nybagt. MCS Foreningen kalder tendensen ’uhørt’

I udlandet har duftende emballage været hverdag i flere år, og lige nu eksperimenterer danske virksomheder med, hvordan de fx kan få kaffeposer til at dufte som friskmalet kaffe og plasticposen omkring brød til at dufte af friskbagt ditto.

”Det er helt uhørt, at vi skal udsættes for endnu flere dufte. Hvis ikke fødevareloven kan forhindre det, så må vi kigge på andre love og paragraffer for at forhindre, at duftende emballager bliver hverdag. Det kan da ikke være andet end ’vildledende markedsføring’, hvis det er tilladt at putte daggammelt brød i plastic, der dufter som nybagt brød,” siger formand Anker Warncke , MCS Foreningen/Foreningen for Duft- og Kemikalieoverfølsomme.

Fødevarestyrelsen har tidligere udtalt, at den nuværende lovgivning ikke forbyder tilsætning af duftaromaer.

Læs mere på side 28 og 36 i december-nummeret af MCSinfo (vedhæftet), der udkommer i uge 50

Krammere efterlyses

”Jeg vil så gerne have et kram – men et kram kan gøre mig syg!”

Sådan siger mange mennesker med duft- og kemikalieoverfølsomhed (MCS), når de skal beskrive ’det værste’ ved deres sygdom. Nu, hvor julen nærmer sig, er behovet for en ’krammer’ ekstra stort. Julen er familiens fest, men MCS afskærer mange fra at deltage i fx julearrangementer med mange mennesker. MCS-symptomer kan beskrives som en cocktail af gigantiske tømmermænd tilsat influenza – og det kan nogle MCS’ere få af at være udsat for selv meget små mængder dufte eller kemikalier. MCS Foreningen kæmper for, at alle raske lærer, hvordan de tager mest hensyn, så ’krammere’ også kan blive en del af en MCS’ers hverdag.
Læs mere på side 3 i december-nummeret af MCSinfo (vedhæftet), der udkommer i uge 50          

 

Fakta – om MCS:

MCS står for Multiple Chemical Sensitivity ( MCS ) – direkte oversat ’mangeartet kemisk overfølsomhed’ – i daglig tale ”duft- og kemikalieoverfølsomhed” eller MCS . MCS -symptomer er irritation i øjne, næse og luftveje, svimmelhed, hovedpine, vejtrækningsbesvær, hukommelses- og koncentrationsbesvær, kløe og udslæt, ledsmerter og hjertebanken. Mange beskriver deres MCS -symptomer som ”en cocktail af migræne og influenza”.

MCS ’ere bliver syge af kemiske stoffer i mængder, der ligger langt under de fastsatte grænseværdier. MCS ’ere reagerer altså kraftigt på dufte og kemiske stoffer, som andre knap mærker. Forskerne ved endnu ikke præcist, hvor mange der har MCS – Miljøstyrelsen har nævnt 50.000 danskere. Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed forsker i MCS under ledelse af læge Jesper Elberling , 39 77 73 04, www.mcsvidencenter.dk

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MCS Foreningen – Tlf : 70 20 10 37 – CVR : 30255739 – info@mcsforeningen.dk